HORARIS MONUMENTS ESTIU 2023

Turisme Llíria oferirà estos horaris d’apertura dels monuments històrics de la ciutat, del 18 de juliol al 27 d’agost.

Amb l’estiu, arriba la gran oportunitat de conéixer més en profunditat la ciutat de Llíria amb la visita als seus monuments més emblemàtics. No obstant això, caldrà tindre en compte uns xicotets canvis en els horaris de visita d’alguns d’aquests, ja que des de Turisme Llíria s’ha anunciat que alguns llocs com els Mausoleus Romans, les Termes de Mura, els Banys Àrabs i l’Església de la Sang patiran variacions en la seua obertura del 18 de juliol al 27 d’agost. Consulta els nous horaris per conéixer els monuments de la capital del Camp de Túria:

MAUSOLEUS ROMANS

Aquest espai arqueològic conserva un dels conjunts arquitectònics relacionats amb el món funerari, més importants de l’antiga província romana d’Hispània.

Aquests monuments funeraris formaven part de l’antiga necròpoli d’Edeta. Es conserven les restes de dos monuments funeraris disposats juntament amb una de les principals vies de l’entrada a la ciutat romana.

Dimarts a divendres: De 10:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 18:00 hores.

Dissabtes, diumenges i festius: De 10:00 a 12:00 hores i de 17:00 a 18:00 hores.

 

TERMES DE MURA

Les termes romanes de la partida de Mura constitueixen un dels conjunts arquitectònics més singulars i importants de la província romana d’Hispània. Amb una superfície de 4.000 m², presenta un estat de conservació excel·lent i està integrat al nucli urbà de Llíria.

Les restes conservades formaven part d’un gran complex balneari de caràcter públic. Es diferencien dues parts: una zona religiosa organitzada al voltant d’un santuari oracular i un gran conjunt termal doble.

Dimarts a diumenge: Sol·licitud en la Tourist-Info.

BANYS ÀRABS

El Hammam de Madinat Lyria va ser construït en el segle XII fora del recinte emmurallat de la medina de Lyria per l’aprofitament de l’aigua que discorre en aqueix precís lloc provinent del naixement conegut, actualment, com a Font de Sant Vicent. Complia diferents funcions bàsiques per a la comunitat local musulmana del moment. Funció higiènica perquè els veïns acudien per a banyar-se i netejar-se utilitzant sabons, hennes, perfums, dentifricis i depilatoris. Funció social perquè era el lloc de reunió habitual de les veïnes i els veïns i hi havia horaris per a dones i homes de manera diferenciada. I funció religiosa perquè la societat musulmana de purificaven en aquest lloc abans d’acudir a la Mesquita, per tant, en divendres, dia sagrat de l’Islam, la visita era obligatòria.

L’edifici té una grandària de 400 m² i està dividit en dos àmbits diferents. D’una banda, l’A el-Maslah o la sala d’estar enjardinada i a l’aire lliure. I per l’altre, les sales de bany de l’interior del recinte que són tres: Bayt al-Barit o sala freda, Bayt al Wastani o sala temperada i Bayt al Sayun o sala calenta. El Hammam va estar en ple funcionament fins a la Conquesta cristiana del segle XIII. A partir d’aqueix moment, deixa d’utilitzar-se com a bany públic progressivament fins que en el segle XV l’espai és reutilitzat com a recinte industrial medieval, concretament, en una fàbrica de tova coneguda com adonería de Barulles.

Dimarts a divendres: De 10:00 a 12:00 hores i de 18:00 a 19:00 hores.

Dissabtes, diumenges i festius: De 12:00 a 13:00 hores i de 18:00 a 19:00 hores.

ESGLÉSIA DE LA SANG

Considerada com un dels millors exemples d’església de Conquesta, amb elements arquitectònics de transició del romànic al gòtic, va ser construïda sobre l’antiga Mesquita Major de la qual encara es conserven alguns vestigis com les columnes de sustenten el cor i part de l’arc d’accés a l’aljub.

El seu noms original és església de Santa María i va ser construïda entre la fi del segle XIII i l’inici del XIV.

Dimarts a divendres: De 12:00 a 14:00 hores i de 19:00 a 20:00 hores.

Dissabtes, diumenges i festius: De 13:00 a 14:00 hores i de 19:00 a 20:00 hores.

 

MÉS INFORMACIÓ en Tourist Info de LlíriaDirecció: Carrer Sant Vicent Ferrer, 19. 46160 Llíria. València (España) Telèfon: (+34) 962 79 15 22 E-mail: touristinfo@lliria.es

 

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.