La Unió Musical de Llíria publica un vídeo con su participación en los Juegos Olímpicos de Barcelona y en la Exposición Universal de Sevilla

L’any 1992 se celebraren a Espanya dos esdeveniments internacionals que tingueren una àmplia ressonància al món i on la Unió Musical de Llíria fou una destacada protagonista. A Sevilla se celebrava l’Exposició Universal i a Barcelona els Jocs Olímpics. I a les dues efemèrides fou invitada la nostra Banda Simfònica, confirmant així el prestigi internacional de la Unió.  

La Banda Simfònica també tingué l’honor de gravar la major part dels 13 temes musicals  que Carles Santos compongué per a les Cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, entre els quals cal destacar la famosa “Obertura Hola” per a la Cerimònia d’Inauguració i la “Fanfàrria Clausura”. Totes estes obres foren després enregistrades en un CD publicat el 1993.  

A més, la Banda Simfònica formada per una plantilla de 100 músics i dirigida per Carles Santos també participà  en la Cerimònia de Clausura d’estos Jocs Olímpics en l’espectacle dissenyat pel grup de teatre Els Comediants. La música que interpretà en esta cerimònia també fou composta per Carles Santos. Una d’estes peces musicals, la “Fanfarria Promenade”,  l’hem recuperada per a la videoteca de la Unió i hem confeccionat un vídeo amb imatges de la Unió a l’estadi olímpic. Els invitem a que el puguen visualitzar a través del Canal de YouTube de la Unió i també a la nostra web: www.uniomusicaldelliria.com   

Però és que a més, la Banda Simfònica tingué un protagonisme excepcional en el desenvolupament de tots els Jocs Olímpics, ja que la marxa rítmica que sonava al principi i al final de les cerimònies d’entrega de medalles de cada competició era la “Fanfarria Promenade”  composta  per Carles Santos i interpretada i gravada en exclusiva per la Banda Simfònica Unió Musical. Els atletes desfilaren moltíssimes vegades escoltant la música d’esta marxa tan solemne, la qual  ja forma part dels moments més emotius del que s’ha considerat els  millors Jocs Olímpics de la història. Es calcula que les cerimònies dels Jocs Olímpics de Barcelona foren vistes a través de les televisions per una audiència de més de 3.500 milions d’espectadors en tot el món. 

Anys després la “Fanfàrria Promenade” interpretada per la Banda Simfònica Unió Musical tornà a sonar en la cerimònia d’entrega de premis en la final de la Copa Davis 2000 celebrada en el Palau Sant Jordi de Barcelona i  que guanyà la selecció espanyola.  

En Barcelona es volgué que la música fóra la insígnia  dels Jocs Olímpics i els organitzadors li donaren un rol protagonista en les cerimònies d’inauguració i de clausura. La Banda Simfònica Unió Musical tingué el privilegi d’actuar en les cerimònies d’uns Jocs Olímpics on participaren artistes de tant de prestigi com  Montserrat Caballé, Freddy Mercury, Josep Carreras, Plácido Domingo, Alfredo Kraus, Victòria dels Àngels… i agrupacions com l’Orquestra Ciutat de Barcelona. 

Carles Santos també compongué dos temes per a l’Exposició Universal de Sevilla: “La Notaria de Utrera” i el pasdoble “Marrajo”, el qual fou gravat per la Banda Simfònica Unió Musical per a la Cavalcada de l’Exposició Universal de Sevilla, un espectacle de carrer dissenyat pels Comediants que diàriament, durant sis mesos, recorria per la vesprada el recinte de l’Exposició Universal en la Isla de la Cartuja. La Banda Simfònica Unió Musical també oferí un concert el 29 de juny en el Teatre El Palenque, ubicat al recinte de l’Exposició Universal.    

La música de Carles Santos per als Jocs Olímpics de Barcelona i per a l’Exposició Universal de Sevilla fou gravada en el teatre-auditori de la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria en la primavera de 1992. També en l’any 1991 el  ballet “Belmonte” de Carles Santos fou gravat per la Banda Simfònica i editat  en  CD, casset i LP. Per altra banda, el 13 de febrer de 1991 TVE gravà un concert de la Banda Simfònica interpretant esta obra i l’emeté per la Primera Cadena.  

Tots els músics unioners que tingueren el privilegi de participar en la Cerimònia de Clausura  dels Jocs Olímpics i en les gravacions musicals  encara recorden amb emoció haver estat protagonistes d’un espectacle tan grandiós i irrepetible. 

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.