Amparo Esquerdo, compromís, identitat i evolució per a la presidència de la Unió Musical de Llíria

En el calendari històric de Llíria, el 27 de març de 2021 sempre serà un dia especial. També ho serà per a Amparo Esquerdo Aragó, la primera dona en dirigir un projecte en la direcció d’una societat musical del municipi. Ho fa després de 6 anys de carrera en la gestió de l’agrupació musical, ocupant fins ara el lloc de vocal del Centre Integrat en la Junta Directiva capitanejada per José Vicente Pedrola, posant tot la seua obstinació per a perfeccionar el model de funcionament del col·legi.

Esquerdo sempre va tindre clar que una de les seues principals prioritats era la música, i, en concret, la Unió, a la qual pertany des de la seua infància, impulsada per la seua família. A causa del seu lloc de docent en el col·legi Sant Vicent Ferrer de Llíria, que va aconseguir després de fer-se amb una plaça en unes dures oposicions, la nova presidenta sempre ha sigut molt pròxima a les tradicions de Llíria. És per això que forma part de la Confraria del Remei, estretament lligada al dia a dia de la Unió Musical que ara presideix, i que realitza una de les festes més destacades dins de la vida festiva del municipi.

 

Per a Esquerdo és quasi una obligació la voluntat de servei públic, ja que com ella ha indicat: “Des de xicoteta he tingut sempre molt present el respecte cap a persones i institucions”. Serà doncs, la presidenta d’una de les potes principals que sustenten l’ambiciós projecte ‘Llíria City Of Music’ de la UNESCO, que situa a la capital del Camp de Túria com un dels centres neuràlgics de la cultura internacional.

Pel que fa a l’àmbit personal, Amparo Esquerdo destaca per ser una dona molt familiar. Casada, amb 3 fills i 2 néts, sempre s’ha mantingut com a ferma defensora dels xiquets i el dret a una educació de qualitat marcada per -com no podia ser d’una altra manera- la creativitat, basada en la cultura.

Al costat d’Amparo, la nova junta directiva d’una de les agrupacions musicals amb més solera del món, la Unió Musical de Llíria, estarà formada per 17 dones i 13 homes més, que intentaran portar a la Unió a molts èxits durant els pròxims anys. Garantint, des de la il·lusió i la responsabilitat, una Unió Musical sostenible pròspera i pròxima.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.