Llíria impulsa esta setmana la Creativitat i la Innovació junt amb la xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco

Llíria mostra internacionalment esta setmana el seu esperit creatiu i innovador amb tres concerts especials i un fòrum organitzats per l’Ajuntament al voltant del Dia de la Creativitat i la Innovació. Importants artistes, historiadors i creatius locals, nacionals i internacionals posaran en valor la cultura i l’enginy com a vehicles de desenvolupament al llarg dels segles. Tot això acompanyat amb la millor música.

El Dia Internacional de la Creativitat i la Innovació se celebra cada any el 21 d’abril, proclamat per l’ONU, i té com a principal objectiu posar de manifest tot el potencial creatiu de les persones a nivell mundial.

Llíria, Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO, ha volgut aprofitar esta data per a articular una sèrie d’esdeveniments de gran importància internacional, en aliança amb altres ciutats de la Xarxa UNESCO i amb el sector privat. En esta setmana, promoguda des de Turisme Llíria i el Museu Arqueològic de Llíria (MALL), no podria faltar la representació de les bandes de la Unió Musical i la Primitiva, així com el Conservatori Municipal, que aportaran alguns dels seus més brillants músics en tres inoblidables concerts.

Jornada sobre la Dona i l’Art en el Museu de Prehistòria

Este dimarts 20 d’abril el Museu de Prehistòria de València acollirà una jornada dedicada a la creativitat i la innovació en l’art a través de la història. El fòrum començarà a les 11.00 hores amb la presentació a càrrec de la directora del Museu, María Jesús de Pedro, junt amb el diputat provincial de Cultura, Xavier Rius, i l’alcalde de Llíria, Manuel Civera, sota el títol de ‘Kalathos de la Dansa’, valuosa peça ibera trobada en els segles III-II a. C. en l’antiga Edeta, en una zona molt pròxima a l’actual Llíria, que representa a un grup de músics i ballarins. D’esta peça naix l’actual imatge de la ciutat, la icona de la qual és una dona ibera tocant una llarga flauta doble.

A continuació, la historiadora Raquel Jiménez, en representació de la Ciutat Creativa de Burgos, oferirà una ponència sobre l’origen de la música: “Los primeros instruments sonoros”. Esta experta mundial en arqueomusicologia ha publicat un llibre sobre la matèria dins de la sèrie ‘Ciuadernos de Atapuerca’, estretament vinculada a Burgos, Ciutat Creativa de la Gastronomia.

Seguidament, Jiménez s’unirà al fòrum “La Mujer y el Arte a lo largo de la Historia”, on quatre dones de diferents branques creatives i acadèmiques parlaran de música, ceràmica, tradició i innovació. Este fòrum compta amb el suport del Patronat Provincial València Turisme. A més de la mateixa Raquel Jiménez, professora associada d’Història i Ciències de la Música en la Universidad de Valladolid, i investigadora associada del Projecte ERC ArtSoundscapes de la Universitat de Barcelona, estaran Elvira Asensi, Virginia ‘Guantanamera’ i Nuria Arnal. Elvira Asensi és una historiadora musicòloga de Llíria i professora de la Universitat de València. Nuria Arnal és artista ceramista, i representa a Manises, candidata enguany a ser designada Ciutat Creativa en Artesania i Art Popular. Finalment, Virginia ‘Guantanamera’ és una cantant i compositora cubana que representa a l’Havana, Ciutat Creativa de la Música, aliada de Llíria a través de l’oceà per a esta setmana d’actes culturals. Tancarà la jornada Daniela González, presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana.

Després de l’interessant fòrum, a partir de les 13.00 hores, la candidatura de Manises oferirà el concert-performance “Cuerpos Sonoros”, basat en instruments ceràmics.

Concert homenatge al pioner Abelardo Salvo

El dimecres 21 a les 12.00 hores, s’oferirà a través del canal municipal de Youtube l’enregistrament inèdit del concert d’inauguració de l’Auditori ‘Abelardo Salvo Babiloni’, en la seu de l’empresa Power Electronics a Llíria. Abelardo Salvo, fundador d’esta empresa valenciana líder en el seu sector, va ser un dels pioners de l’electrònica a València. En el seu honor actuarà la ‘Camerata Llíria City of Music-UIMP’, dirigida per Vicent Pelechano, director titular de l’Orquestra de la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, unida a Llíria a través de diferents projectes. La ‘Camerata Llíria City of Music’ ofereix el recital ‘La Creativitat Barroca’, amb música provinent en un dels períodes de major explosivitat creativa, que continua inspirant als músics edetans igual que Abelardo Salvo continua inspirant amb el seu llegat projectes tan ambiciosos i innovadors com la ‘Aliança Valenciana de Bateries’.

Concert dedicat a la Creativitat i la Innovació valencianes

El miércoles l’Orquestra Jove de la Unió Musical de Llíria, dirigida per Pascual Cabanes, oferirà un concert especial al teatre de la Unió Musical de Llíria, a les 19.30 hores. Les entrades per a este espectacle ja estan esgotades però es podrà vore en directe a través del canal de Youtube de l’Ajuntament de Llíria.

Artistes locals rendiran tribut musical a la creativitat valenciana, mentre que la cubana Virginia Guantanamera, representant a l’Havana Ciutat Creativa de la Música, aportarà la seua música des de l’altre costat de l’Atlàntic. Així, també actuaran Maria Faubel, Empar Llàcer, Marcel·lí Garcia, Manuel Torres, ‘Els Últims Romàntics’, i el ‘Grup de Danses i Rondalla i El Tossal’ i la Colla Pastrana.

Homenatge als orígens de la cançó d’autora

La setmana al voltant de la Creativitat i la Innovació es tancarà el dissabte 24 d’abril a les 19.30 hores al teatre de la Banda Primitiva, on la cantant DiaMar presentarà el programa “RaíceS”. Es tracta d’un homenatge als orígens de la cançó d’autora, un espectacle on es mescla dansa, música i històries sobre dones.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.