Llíria presenta una nova entrega del LLUM Fest

La Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Llíria ha presentat una nova entrega del LLUM Fest ‘Llíria Universal Music’, un esdeveniment que també compta amb la col•laboració activa de Bolonya City of Music (Itàlia), Turisme Comunitat Valenciana, a través de la marca turísticomusical Mediterranew Musix, i de les societats musicals edetanes de la Unió Musical i la Banda Primitiva.

L’acte, celebrat a l’Espai Turisme Llíria, va comptar amb la presència de l’alcalde   Joanma Miguel, el regidor de Turisme Paco García, el tècnic de Turisme, Vicent Sesé i el director artístic del festival Pascual Cabanes. LLUM Fest celebra enguany la seua quarta edició, que centrarà la seua programació en un ‘Special Ensembles’ per a homenatjar la figura de Gustav Mahler, amb la interpretació de diverses de les seues simfonies dirigides per batutes procedents de municipis que formen part de la Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO.

El festival començarà el dissabte 13 de novembre, al teatre de la Banda Primitiva, amb una actuació a càrrec de la formació Liber-Quartet, amb l’espectacle ‘American  Music Revisited’. Tots els concerts del programa seran a les 19.00 hores. Les localitats es podran reservar a través de l’APP de l’Ajuntament de Llíria a partir del dilluns 8 de novembre. Les entrades són gratuïtes.

Però la programació del LLUM Fest per a eixe mateix cap de setmana no es detindrà ahí. El diumenge 14 de novembre, també al teatre de la Primitiva, actuarà el grup Edetania Camerata, una formació de músics professionals edetans que combinen instruments de vent i corda. Interpretaran la 9a Simfonia de Gustav Mahler, sota la direcció de la italiana Nicoletta Conti, prestigiosa directora d’orquestra i pianista, cofundadora de l’Acadèmia Internacional d’Òpera de Bolonya per a Joves Cantants (BIOA) i del Concurs Vocal Internacional de Bolonya (BIVC).

El LLUM Fest prosseguirà el divendres 26 de novembre a la Unió Musical. Actuarà el grup Harmonie Ensemble, format per professionals de la interpretació d’orquestra i docència de la província de València, que també delectaran amb una peça composta per Gustav Mahler. En este cas serà la seua Simfonia núm. 1, dirigida per Ahmed El-Saedi, director titular de l’Orquestra Simfònica del Caire, que també ostenta el segell UNESCO de Ciutat Creativa de l’Artesania.

El colofó final del LLUM Fest arribarà el dissabte 27 de novembre, al teatre de la Unió Musical. Serà de la mà de Plural Ensemble, formació madrilenya especialitzada en la música del segle XX i XXI. El seu particular homenatge a Mahler serà a través de la interpretació de la seua Simfonia núm. 4, de la mà del seu fundador Fabián Panisello, director procedent de Buenos Aires (Ciutat Creativa del Disseny). Panisello, a més, és catedràtic de Composició a l’Escola Superior de Música Reina Sofia i exerceix com a professor convidat al China Conservatory de Pequín.

Els tres concerts dedicats a Gustav Mahler del festival (dies 14, 26 i 27 de novembre) comptaran amb les seues respectives ponències prèvies sobre les simfonies d’este prestigiós compositor europeu a càrrec de la doctora en Musicologia, Nieves Pascual, que actualment exerceix de cap de servei de Música i Arts Escèniques en el Ministeri d’Educació i Formació Professional.

L’alcalde Joanma Miguel ha destacat “la programació de gran qualitat que podrem gaudir en esta edició del LLUM Fest, amb la presència de formacions i directors de projecció nacional i internacional, posant en valor, una vegada més el nostre segell UNESCO”.

En este sentit, l’edil de Turisme, Paco García, ha afirmat que “formar part de la Xarxa de Ciutats Creatives ens permet continuar desenvolupant este tipus d’iniciatives, que projecten al món la riquesa cultural que posseeix la marca Llíria, com un recurs turístic de primer ordre que estem apostant per promoure”.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.