Ciutats creatives a Espanya

Espanya compta amb nou ciutats creatives diferents en gran multitud d’àmbits de la cultura: música, cinema, literatura, gastronomia o disseny s’adhereixen a una xarxa en expansió i col·laboració.

Llíria City of Music

Llíria es va estrenar el mes de febrer passat en gran com a capital musical internacional. El debut va tindre lloc en el Fòrum Evolució de Burgos, en la II Trobada Nacional de Ciutats Creatives UNESCO, davant una gran expectació mediàtica i un calorós acolliment per part de totes les institucions presents.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO es va crear en 2004 per a promoure la cooperació entre les ciutats que identifiquen la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Les 246 ciutats que actualment formen la Xarxa treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la matèria.

Ciutats creatives de Espanya

Altres Ciutats Creatives que van estar presents van ser Bilbao, com a Ciutat Creativa de Disseny, Barcelona i Granada, com a Ciutats Creatives de la Literatura, Sevilla i Llíria, com a Ciutats Creatives de la Música, Terrassa i Valladolid, com a Ciutats Creatives del Cinema i Dénia que al costat de Burgos és Ciutat Creativa de la Gastronomia.

A l’esdeveniment van ser convidades les ciutats de Kansas City i Panamà que formen part de la xarxa UNESCO en el grup internacional per les disciplines de Música i Gastronomia, respectivament.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.