Unió Musical

La societat Unió Musical de Llíria, així com la seua banda de música, es van fundar en 1903 després de la fusió de dues bandes anteriors que van iniciar la seua activitat a la ciutat durant les primeres dècades del segle XIX.

La societat es compon de sis agrupacions musicals, un col·legi centre integrat de Primària i Secundària, a més d’una escola d’educands i una altra de perfeccionament musical, on s’ensenyen uns valors musicals i educatius que sens dubte també han contribuït al fet que Llíria fora reconeguda com a Ciutat Creativa de la Unesco. La Banda Simfònica ha conquistat 70 primers premis en certàmens nacionals i internacionals.

És també la que més primers premis ha aconseguit en el Certamen Internacional de Bandes de Música de València,
amb 46 primers premis i esments d’honor. La Banda Simfònica ha rebut nombroses distincions i condecoracions d’institucions nacionals i internacionals. Va gravar la música que Carles Santos va compondre per a les Olimpíades 1992 de Barcelona i va actuar en la seua cerimònia de clausura.

També va gravar part de la música que Carles Santos va compondre per a l’Exposició Universal de Sevilla, en el recinte de la qual va oferir un concert. Va ser la primera banda de música que va actuar en 1983 en el Teatre Real de Madrid. Ha realitzat nou gires de concerts per diversos països d’Europa i en 1989 va actuar en la Plaça de Sant Pere davant el Papa Joan Pau II. En 1978 va ser la primera banda espanyola a realitzar una gira pels EUA. A més ha realitzat les següents gires internacionals: Mèxic (1983), el Japó (1999), Cuba (2005) i Veneçuela en el 2008. També ha participat en nombrosos festivals internacionals com el de Limoux (França) en el 2015.

Ha registrat més de 25 enregistraments de diferent format. També ha gravat concerts per a diverses emissores de ràdio i televisió d’àmbit nacional i internacional. La Banda Simfònica ha sigut dirigida per directors tan prestigiosos com Sergiu Celibidache, Antal Dorati, Jesús López Cobos, Enrique Garcia Asensio, Antoni Ros Marbà… En el 2013 Zubin Mehta va dirigir a la Banda Simfònica en un concert públic sent la primera vegada que dirigia una banda. Durant les últimes dècades han sigut directors titulars mestres com Pablo Sánchez Torrella, Manuel Enguídanos Cotanda, Francisco Cabrelles, Rafael Sanz Espert, José Miguel Micó, Enrique Artiga i des de 2016 el seu director titular és Pablo Marqués Mestre. La Banda Juvenil de la Unió està dirigida per Esteban Espinosa García mentre que l’Orquestra Simfònica està dirigida per Pascual Cabanes Fabra. La societat té a més un Cor Social dirigit per Vivián Gutiérrez Abreu, així com un Cor de Veus Blanques.

Una altra agrupació és la Colla Pastrana de Tabal i Dolçaina amb la seua corresponent escola d’ensenyaments musicals La Unió Musical de Llíria és la primera societat musical d’Espanya que va fundar en 1976 un col·legi d’ensenyaments obligatoris per a integrar els ensenyaments musicals, integració que es va aconseguir oficialment en 1997, convertint-se el col·legi en el primer Centre Integrat del nostre país.

Els alumnes continuen la seua formació a l’Escola d’Educands i en la de Perfeccionament Musical

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.