Orquesta de Plectro ‘El Micalet’

L’Orquestra de Plectre El Micalet de Llíria va ser fundada en 1956 per Manuel Gómez Martínez. En 2006 celebra el seu cinquanta aniversari, destacant entre els actes commemoratius el concert en el qual es van oferir obres exclusives compostes pels mestres José Mª García, Jesús Muñoz, David Francés, Adam Ferrero i Rafael Talens, comptant amb la col·laboració del Cor del Conservatori Municipal de València José Iturbi.

Des de la seua creació ve fent concerts per tota Espanya, havent actuat també a Portugal, França, Suïssa i Alemanya, etc… Va ser triada en 1967 per a intervindre en l’homenatge al Mestre Granats celebrat a Madrid actuant sota la direcció del Mestre Haffter i en 1973 és seleccionada per a intervindre en l’homenatge al Mestre Serrà celebrat en la mateixa ciutat, i en 1989 és convidada per a realitzar un concert a París amb motiu del 750 Aniversari de la Reconquesta de València.

Ha pres part, entre altres en els Festivals Internacionals V i VIII de Música de Mahon (Menorca) i en el XVII Festival d’Europeade celebrat en Schawalmstadt (Alemanya). L’orquestra ha actuat en diverses ocasions en el Palau de la Música de València, i en el Palau de les Arts Reina Sofia. Té la Medalla d’Honor al Mèrit de les Belles arts de la Reial Acadèmia de Sant Carles.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.