Llíria plora la mort del centenari compositor i director Juan Vicente Mas Quiles

La música perd a un referent. Juan Vicente Mas Quiles va morir ahir als 100 anys d’edat. El director i compositor de la localitat posseïa, entre altres distincions, la Medalla de la Ciutat i el Premi Jaume I de la Vila de Llíria.

La defunció del mestre Mas Quiles es produeix l’any de la celebració de l’efemèride del centenari del seu naixement. De fet, la Banda Primitiva de Llíria, de la qual és Director Honorífic, va declarar el 2021 com “l’Any Juan Vicente Mas Quiles” i, el passat 11 de setembre, va realitzar un acte d’homenatge.

Tant la societat musical com l’Ajuntament de Llíria han volgut transmetre les seues condolences a familiars i amics, així com dedicar-li unes paraules de respecte i admiració. “És una notícia que entristeix a totes i cadascuna de les persones que formem la Banda Primitiva de Llíria perquè, a més de tota la seua important trajectòria musical, Juan Vicente Mas Quiles era una grandíssima persona i un clarinero del cap als peus, que portava amb orgull el nom de Llíria i de la seua societat”, apuntava la Primitiva. “Hui ens deixa una persona d’una gran categoria humana i que ens ha brindat un extraordinari llegat amb el nom de Llíria sempre per davant”, assegurava l’alcalde Joanma Miguel, en nom de tota la corporació.

Juan Vicente Mas Quiles, nascut a Llíria el 25 de gener de l’any 1921, va iniciar els seus estudis en la Banda Primitiva de Llíria, sota l’ensenyament de José Llopis. Més tard, es va convertir en un dels primers músics professionals de Llíria, graduant-se en el Conservatori de València en les especialitats de flauta i direcció orquestral.

Ha desenvolupat una important carrera com a director militar, director d’orquestra i compositor. En el seu catàleg, compta amb una vintena d’obres originals per a banda, huit pasdobles, obres per a orquestra, nou composicions per a diferents formacions i tres obres infantils. En addició, ha realitzat la transcripció per a banda d’un ampli repertori, entre el qual destaca la Suite espanyola d’Albéniz o Carmina Burana d’Orff.

Des de l’any 1956, és Director Honorífic de la Banda Primitiva de Llíria i, en 2018, va rebre la Distinció Pare Antoni de la societat.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.