Assoliments de la música en Lliria

El vincle que posseeix Llíria amb la música ha sigut pilar fonamental en el reconeixement de la ciutat dins i fora de les nostres fronteres. Ha sigut, és i serà la clau en la seua història, cultura i economia.

La música representa una important contribució a l’economia local gràcies a les nombroses actuacions musicals i festivals que tenen lloc a la ciutat, a l’ocupació directa i indirecta que genera (>6,5%), a les propietats de les societats musicals (edificis, teatres, etc.), a les classes de música que s’imparteixen, etc. A més, es dediquen moltes hores a la instrucció i la pràctica cada setmana, i els músics participen en molts concerts, festes, processons i desfilades cada any.

En 2018, la ciutat va destinar el 10,38% del pressupost municipal al sector musical. Entre altres institucions, es destina al Conservatori, que compta amb 30 professors/as a temps complet. Les associacions musicals també reben un important suport financer, sobretot, les dos majors, La Primitiva i La Va unir.

Una altra part del pressupost es dedica a contractar concerts internacionals de música, a editar llibres i partitures, a gravar CDs de música, a crear peces musicals per a esdeveniments especials, a promoure esdeveniments musicals i a dotar els premis de concursos i beques musicals. A més, part de la inversió es dirigeix al manteniment de les sales de concerts municipals i monuments on se celebren concerts.

Existeixen fons públics addicionals que són aportats per la Generalitat Valenciana i per la Diputació Provincial de València. La ciutat té, actualment, 57 treballadors a temps complet per a gestionar temes relacionats amb la música en les regidories de Música, Turisme, Patrimoni, Educació i Cultura.

INICIATIVES PER A l'ENFORTIMENT DEL SECTOR MUSICAL

La ciutat ha impulsat diverses iniciatives per a generar sinergies entre tots els actors del sector musical.
Destaca especialment la “Simfonia de Cultures” que és un programa que, des de fa quasi una dècada, es dedica a promocionar i divulgar el ric patrimoni construït i musical de la ciutat. Així, nombrosos monuments i esglésies s’utilitzen com a escenaris per a concerts i esdeveniments musicals.

El Conservatori, per part seua, organitza regularment un programa de “Concerts didàctics” per a iniciar als xiquets de l’escola primària en la música. Aquestes campanyes aconsegueixen més de 400 escolars en cada edició.

el treball de l'ajuntament

Llíria és un dels pocs municipis a Espanya que té en el si del seu Ajuntament una Regidoria de Música al front de la qual hi ha un regidor. Aquest departament lidera el desenvolupament de l’estratègia musical de la ciutat i actua com un punt de referència per a la comunitat musical.

A més, a la ciutat hi ha un Consell de Música Local, que és un òrgan assessor compost per membres de totes les institucions locals de música (públiques i privades) i representants municipals de les regidories de Música, Cultura i Turisme. Aquest organisme ofereix assessorament estratègic i operatiu a l’Ajuntament.

D’altra banda, cal esmentar que, adscrita a la Regidoria de Cultura i Turisme, es troba l’oficina “Llíria Turisme”, un altre departament municipal a càrrec de la millora del patrimoni local i l’organització, promoció i difusió dels esdeveniments musicals.
Gràcies al seu excel·lent treball, Llíria ha sigut reconeguda amb la distinció de la marca regional valenciana “Mediterranew Musix”, impulsada per l’Agència Valenciana del Turisme, que distingeix aquells esdeveniments musicals capaços d’atraure turistes i consolidar la imatge mediterrània de l’oferta de la Comunitat Valenciana.

Addicionalment, l’Ajuntament de Llíria ve fent costat econòmicament a les societats musicals des de fa més de trenta anys. En 2016, es va renovar l’últim conveni de col·laboració per als següents quatre anys, incrementant el seu pressupost un 25% respecte a l’acord anterior.

INICIATIVES PER A COL·LECTIUS VULNERABLES

La ciutat ha manifestat especial sensibilitat pels col·lectius més vulnerables, identifitanque amb clau a la música com un mitjà per a la seua inclusió social. En aquest sentit, cal destacar iniciatives com “MusicalMENT” realitzada en 2018 que és un projecte de solidaritat en favor de les persones amb malalties mentals, consistent en la producció d’un CD en el qual molts artistes i formacions musicals de tota Espanya van participar altruistament per a donar visibilitat a aquest col·lectiu i promoure així la seua integració social. Va ser promogut per l’Ajuntament de Llíria, l’ONG “Músics sense Fronteres”, l’associació local “Pentagrama” i un patrocinador privat.

El programa “Gipsy flow” (que va per la seua 2a edició) focalitza la seua atenció en els joves gitanos/as, utilitzant la música per a brindar oportunitats d’inclusió social, participació, creativitat i socialització.

El “Iberofest” (que va per la seua 4a edició) és un festival sobre música urbana (hip hop, reggae, rap, etc.) promogut per la Regidoria de Cultura i Turisme. L’última edició va tindre un caràcter solidari i l’entrada va ser gratuïta a canvi d’un quilo d’aliments no peribles que es van donar a ONGs locals que fan costat a persones en risc d’exclusió social.

COOPERACIÓ INTERNACIONAL MUSICAL

La principal iniciativa de cooperació internacional recent en el camp de la música és l’acord firmado en 2017 amb el districte de Pinggu de la ciutat de Pequín (República Popular de la Xina).
L’objectiu va ser la cooperació per a la prosperitat econòmica, social i cultural de les dues ciutats, amb especial èmfasi en la promoció musical. En el marc d’aquest conveni, ja s’han realitzat diverses activitats a Llíria.

D’un altre costat, en 2015, el Conservatori de Llíria, juntament amb el Liceu de Barcelona, van desenvolupar un projecte d’intercanvi cultural amb l’Ajuntament de Villamaría (Caldas, Colòmbia) per a realitzar concerts conjuntament.

Les societats musicals, per part seua, desenvolupen habitualment activitats de cooperació a nivell nacional i internacional amb altres institucions (concerts, intercanvis culturals, conferències sobre temes musicals, etc.).
Una de les activitats recents més cridaneres va ser la participació de la banda juvenil de la Va unir Musical en l’aniversari dels 25 anys de Disneyland-Paris (França).

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.