El LLUM Fest de Turisme Llíria s’uneix EdetArts per a conmemorar “La Fête de la Musique”

EL FESTIVAL OFERIRÀ CONCERTS DEL 18 A DE JUNY AL 16 DE JULIOL EN DIFERENTS ENCLAVAMENTS DE LA CIUTAT

Amb motiu del 21 de juny, Dia Europeu de la Música (Fête de la Musique), torna el “Llíria Universal Music. LLUM Fest”, el festival de músiques del món organitzat per la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de Llíria. Esta quarta edició, amb la temàtica de “The Americas”, estarà dedicada a les músiques de tot el continent americà, des del Canadà fins al Brasil, passant pels Estats Units i les illes del Carib de Cuba i Jamaica.

L’edil de Turisme, Paco García, acompanyat pel de Foment Econòmic Paco Gorrea i el tècnic de Turisme Llíria Vicent Sesé, així com per l’artista Mad Pluma i el productor musical Xema López, han donat a conéixer hui la programació de concerts d’este esdeveniment que es desenvoluparà del 18 de juny al 16 de juliol.

Paco García ha volgut destacar que “els espectacles musicals s’oferiran en diferents enclavaments de la ciutat per a promocionar el nostre patrimoni històric i contribuir a la dinamització comercial del municipi amb actuacions tant en la ‘Fira A mos redó” com en altres espais públics del centre urbà. D’esta manera, continuem fent de la música un dels nostres majors atractius turístics”.

El programa compta amb un total de huit concerts en els escenaris que ocuparan llocs emblemàtics de Llíria com el teatre de la Unió Musical, les Termes romanes de Mura o les places Major i de Partidors.

Col·laboració internacional
A més, el regidor de Turisme ha manifestat que “Llíria, com a Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO, continua apostant per la col•laboració internacional en este tipus d’iniciatives, amb la participació d’intèrprets i formacions de tot el món”.

Així, Turisme Llíria i l’entitat canadenca Culture Path han unit els seus projectes, LLUM Fest i EdetArts, per a crear esta programació que compta amb el patrocini de Turisme Comunitat Valenciana a través de la marca “Mediterranew Musix”, i la col·laboració de l’Instituto Canario de Desarrollo Cultural Canarias Crea i de l’àrea de Foment Econòmic de l’Ajuntament de Llíria, així com la participació d’artistes vinculats a Ciutats Creatives de la UNESCO com les espanyoles Llíria City of Music, Bilbao City of Design i Barcelona City of Literature, o les urbs de London (el Canadà), l’Havana (Cuba) i Kingston (Jamaica).

Programació del festival
LLUM Fest & EdetArts 2022 arrancarà el dissabte 18 de juny amb el concert de Chicago Consort & Música Temprana en el teatre de la Unió Musical. Una experiència musical per a instruments de corda que provoca la trobada d’artistes d’Illinois i de Llíria sobre un mateix escenari.

El festival continuarà el següent cap de setmana en les Termes romanes de Mura. El divendres 24 de juny serà el moment de dues bandes estatunidenques: Max Headroom, tocant pop dels vuitanta, i The Inevitables (Utah), fent el propi amb el seu estil neo-swing. El dia 25 serà el torn d’un dels músics de Llíria amb més internacional, el trompetista Rubén Simeó i el seu quartet de fusió musical.

Per als dos primers dies de juliol estan programats dos concerts més en les Termes de Mura. D’una banda, el divendres 1, Gafieira Miúda, agrupació brasilera resident a Barcelona amb un estil musical pròpiament carioca. I per un altre, l’endemà actuarà Joshua Edelman Trio & Sons, una banda dirigida pel pianista de jazz nascut a Manhattan i resident a Bilbao que manté una relació molt especial amb Llíria.

El dissabte 9 de juliol el festival es desplaça a l’escenari de la plaça Major on compartirà espai amb la fira gastronòmica “A Mos Redó”. Serà el moment de Virginia Guantanamera, cantant cubana, resident a l’illa de Tenerife, tres vegades guanyadora del prestigiós premi Cubadisco.

Finalment, el cap de setmana del 15 i 16 de juliol, els concerts es realitzaran en la plaça de Partidors. El divendres, la banda de Mad Pluma and Friends, d’este cantant congolés establit a Llíria, oferirà un tribut al jamaicà i gran referent del reggae, Bob Marley. El festival es tancarà el dissabte amb Calgary Fiddlers, agrupació canadenca que practica el més pur estil country i western nord-americà.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.