El Senat obri les portes a la Camerata ‘Llíria City Of Music-UIMP’, en representació de la música valenciana

L’antic Saló de Sessions de la Cambra Alta s’ha vestit de gala per a rebre a la música valenciana, en el seu recent reconeixement com a Patrimoni Cultural Immaterial. Aquesta vegada, la Camerata Llíria City Of Music – UIMP ha realitzat una excel·lent interpretació del seu programa “Creativitat Barroca”, en presència de diverses personalitats importants dins del món cultural i polític, com la mateixa presidenta del Senat, Pilar Llop, qui ha presidit, també, el concert.

Llop ha destacat que aquesta consideració és una bona notícia per a Espanya: “És un gran avanç per al nostre patrimoni cultural”. A més, també ha volgut referir-se a l’extraordinària quantitat i qualitat de músics valencians, amb més de 1.100 bandes de música, 600 centres educatius, 40.000 músics, 60.000 alumnes i 200.000 socis, entre altres dades: “Aquestes dades són la millor prova de dimensió d’aquest extraordinari fenomen associatiu, cultural i creatiu d’aquesta comunitat”.

Com no podia ser d’una altra manera, el concert també ha comptat amb representació local, tant de la Unió Musical de Llíria i la Banda Primitiva -ambdues, les dues bandes de música civils no professionals més antigues i reconegudes d’Espanya- i de l’alcalde de la localitat, Manolo Civera, qui ha manifestat: “Llíria, com a Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO, és un honor haver pogut actuar en aquest excepcional marc que ens ofereix el Senat d’Espanya, amb un grup format per músics de la nostra localitat i en aquest projecte de col·laboració que mantenim amb la UIMP per a la difusió internacional de la música espanyola, que a més ha servit de reconeixement a l’extraordinari moviment bandístico de la Comunitat Valenciana”.

A més del concert de la Camerata, el guitarrista i professor del Conservatori de Llíria Rafael Serrallet ha interpretat una obra inèdita: ‘Dotze balls [sic] nous per a guitarra’, una partitura que el propi Serrallet va trobar en els fons de la Biblioteca del Senat.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.