Formació Musical
La música és per als edetanos una peça clau en la seua educació. Des de xicotets cada xiquet aprén la importància de la música en el seu desenvolupament personal i cultural.
La música
com a llengua Materna
Pel que fa a la formació permanent, les associacions musicals de L’Va unir Musical i la Primitiva tenen una oferta regular de capacitació superior per a estudiants graduats i postgraduats i per a músics professionals en el camp de la Composició, Direcció, Història de la Música, Musicologia, Teoria de la Música i Tècniques d’ensenyament, Música antiga (medieval i renaixentista), i Interpretació avançada, entre altres.
La Universitat de València, per part seua, desenvolupa a Llíria diversos seminaris en el marc de les seues Escoles d’Estiu i Tardor, centrades en la Música i el Patrimoni i dirigides a professors, professionals i estudiants.
Llíria també té una Escola de Dansa concertada que segueix el programa d’estudis formals (gèneres de dansa clàssica, espanyola i contemporània). A més, està l’Escola d’Art Dramàtic de Sant Francesc i l’Escola d’Art Dramàtic Municipal. En 2017, va tindre lloc una important iniciativa que va ser el Festival d’Arts Escèniques “Llíria Escènica”
Cultura Musical
Investigació
en música
Llíria alberga una Xarxa de biblioteques públiques i tres arxius musicals (1 municipal i 2 de les societats musicals) que són la base de la investigació en música i cultura, gràcies a l’existència de valuosos documents originals.
Els materials de la Biblioteca municipal inclouen llibres especialitzats en música, assajos i revistes científiques. Els documents dels arxius consisteixen en una àmplia col·lecció d’elements relacionats amb la música com ara actes de les sessions plenàries municipals relacionades amb iniciatives musicals, partitures, particel·les, fotografies, cartells d’espectacles, enregistraments d’àudio i vídeo (concerts i festivals), informació sobre compositors i músics de Llíria, programes de mà de concerts, transcripcions i arranjaments per a banda d’obres mestres de música universal, a més d’objectes diversos.
Aquests materials d’investigació són sovint documents interns de les pròpies institucions, o s’han adquirit mitjançant compra, préstec permanent, llegats o donacions, que és un mecanisme molt comú entre els músics i compositors de Llíria.
Cal destacar que diverses tesis doctorals i nombroses publicacions acadèmiques han sigut publicades sobre l’activitat musical lliriana, sent aquests arxius un element clau per al desenvolupament de les investigacions.