La Banda Simfònica Municipal de Madrid visita Llíria

Oferirà un concert aquest diumenge 3 de juliol en el teatre de la Primitiva

La Banda Simfònica Municipal de Madrid (BSMM) actuarà este pròxim diumenge, 3 de juliol, a les 20.00 hores en el teatre de la Banda Primitiva de Llíria, dins de l’agenda cultural que organitza la Regidoria de Música de l’Ajuntament de la localitat. El concert forma part de la gira que la formació realitza per terres valencianes i en la qual també visitarà les localitats de Cullera, Buñol i Villena.

La BSSM, dirigida pel mestre Jan Cober, i amb els solistes Miguel Civera i Arno Piters, interpretarà un variat repertori amb obres de Strauss, José Alamá, Stravinski, Falla, Chapí, Chueca i Torroba.

Des de la seua formació el 2 de juny de 1909, la Banda Simfònica Municipal de Madrid s’ha convertit en una agrupació musical de referència a tot el món gràcies a la singular formació ideada pel seu primer director, el mestre Ricardo Villa, que inclou corda greu amb violoncels i contrabaixos, a més de l’arpa i les famílies completes d’instruments de vent fusta, vent metall i percussió. Amb este criteri, el conjunt sonor, a més de complet i equilibrat, ofereix grans possibilitats expressives i tímbriques.

En l’actualitat, la BSSM està a càrrec del mestre Jan Cober, considerat la figura més prominent en l’àmbit de la direcció de bandes de música. Com a professor de clarinet i director de bandes de vent metall, Jan Cober compagina la seua carrera professional amb la investigació musical en el Conservatori Superior de Maastricht i l’Institut Europeu de Direcció a Trento (Itàlia). La seua particular metodologia i didàctica ha creat una reconeguda escola que imparteix cursos de direcció en més de quinze països.

L’alcalde Joanma Miguel ha manifestat que “és un orgull poder comptar amb la presència de Banda Simfònica Municipal de Madrid a la nostra ciutat, una formació de gran prestigi, i que ve a continuar el cicle de concerts que vam iniciar amb reconegudes bandes i orquestres de tota Espanya, en un reconeixement també a la gran pedrera de músics professionals de Llíria de nodreixen estes agrupacions”.

Banda Municipal de Castelló

D’altra banda, la Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO acollirà també la pròxim setmana un altre concert que en esta ocasió estarà protagonitzat per la Banda Municipal de Castelló acompanyada per la Banda Simfònica Unió Musical de Llíria. L’actuació tindrà lloc el dissabte 9 de juliol a les 19.00 hores en el teatre de la Unió.

Esta cita serà un homenatge pòstum al mestre Juan Garcés Queralt, que va faltar al 2014, i que va ser director de les dos agrupacions i va rebre el títol de Fill Adoptiu de Llíria.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.