Llíria acoge la I “Trobada Arpes de la Mediterrània”

UNA TRENTENA D’ARPISTES, ACOMPANYADES PER LES SEUES PROFESSORES, ES REUNEIX ESTE CAP DE SETMANA A LA CIUTAT DE LA MÚSICA

La Regidoria d’Ensenyaments Artístics de Llíria ha organitzat, juntament amb l’Associació Catalana d’Arpistes “Sentim l’arpa”, la trobada que es desenvoluparà del 3 al 6 de desembre al Conservatori de la localitat, amb la participació d’una trentena d’instrumentistes acompanyades per les seues professores.

Llíria, com a Ciutat Creativa de la Música de la UNESCO, serà novament l’escenari i el punt de referència musical, on les persones participants, a més de conviure en les diferents jornades que recull el programa d’activitats, formaran part dels tallers pedagògics que es faran al Conservatori de Llíria.

A més, s’oferirà, el dia 6 de desembre, un concert a les 12.00 hores a l’auditori del centre, que estarà dedicat a quatre obres creades expressament per a esta gran formació d’arpes i compostes per Salvador Brotons, Martí Carreras, Albert Gumí i Glòria Villanueva.

D’esta manera, la capital del Camp de Túria es converteix, este cap de setmana, en la capital de l’arpa. Una trobada que vol posar en valor este instrument de corda polsada i que té els seus orígens en l’antiga Assíria.

Les edats de les persones participants van des dels 8 fins als 18 anys, i entre elles destaca la presència d’alumnes de Girona, Terrassa, Barcelona, Torrent, Alboraia, València i Llíria.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.