Llíria entra a formar part de l’Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO

EL PLE ACORDA PER UNANIMITAT LA INTEGRACIÓ I PARTICIPACIÓ ACTIVA DEL MUNICIPI COM A FUNDADOR EN AQUESTA PLATAFORMA ESTATAL

El ple de l’Ajuntament de Llíria, va acordar, en la seua última sessió, la integració de Llíria, com a fundadora, en l’Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO.  Segons ha explicat el regidor de Turisme, Paco García, aquesta nova plataforma “té per objecte la coordinació d’aquelles ciutats espanyoles que hagen sigut designades Ciutats Creatives per l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), en el marc del seu programa Xarxa de Ciutats Creatives”.

Els objectius fonamentals d’aquesta Associació, i assumint com a propis els continguts en la “Mission Statement” del programa Xarxa de Ciutats Creatives de la UNESCO, seran enfortir la cooperació internacional entre ciutats integrants, impulsar la creació, producció, distribució i difusió d’activitats, béns i serveis culturals, desenvolupar centres de creativitat i innovació, així com  ampliar les oportunitats per a creadors i professionals del sector cultural, integrant la creativitat en les estratègies i plans de desenvolupament local dins de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible.

García ha apuntat que Llíria “té un gran potencial de talent musical, tant des del vessant formatiu com des de la part més interpretativa i de creació artística, la qual hi ha internacionalitzar i donar a conéixer fora de les fronteres de la nostra Comunitat”.

Per això, l’Associació “pretén difondre conjuntament, tant a nivell nacional com internacional, els valors culturals que les Ciutats Creatives UNESCO representen, utilitzant per a això quantes accions, promocions i publicacions s’estimen convenients, a més d’activar projectes i intercanvis amb institucions i empreses per a promocionar tot el nostre talent en l’exterior”.

Amb aquesta nova plataforma, “volem posicionar a la nostra localitat en el turisme cultural mitjançant la posada en valor dels diferents àmbits creatius que conformen la xarxa espanyola (artesania i arts populars, gastronomia, disseny, literatura, música, cinema/audiovisual i arts digitals) i amb els quals es poden generar sinergies per als ecosistemes creatius locals i l’intercanvi i transferència de coneixement en el marc de l’economia creativa, l’economia circular i el paradigma de les noves ciutats intel·ligents”, ha comentat l’edil.

Així, aquesta nova iniciativa servirà per a obrir noves oportunitats de generació d’ocupació en els sectors culturals i creatius mitjançant l’emprenedoria, la formació i la professionalització, amb la finalitat d’atraure talent i nous projectes i inversions.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.