Llíria participa en la I Trobada de l’Associació de Ciutats Creatives espanyoles UNESCO a Manises

L’Associació acorda la incorporació de Granada i potenciar la col·laboració entre els membres de la xarxa.

 

 L’alcalde Joanma Miguel i el regidor de Ciutat Creativa UNESCO de Llíria, Paco Garcia, junt el tècnic de Turisme de la localitat, varen participar esta setmana en la primera assemblea de l’Associació Espanyola de Ciutats Creatives de la UNESCO que es va celebrar a la localitat valenciana de Manises.

Una vegada constituïda l’associació amb els quatre primers membres Dénia, Manises, Llíria i Burgos; a la primera assemblea s’ha proposat modificar els estatuts per poder facilitar l’entrada de més ciutats espanyoles i poder, d’aquesta manera, afavorir la incorporació de nous membres. El pròxim membre que entrarà a formar part de la associació serà Granada.

En este nou encontre s’ha tractat de la nova trobada de Ciutats Creatives Espanyoles de 2023, que tindrà lloc després de l’estiu a la ciutat de Valladolid, així com del compromís de fer una presentació pública de l’Associació amb l’impuls de la comissió nacional de la UNESCO i el Ministeri de Cultura a Madrid.

Així mateix, un altre dels punts que s’ha tractat es la d’elaborar un calendari d’activitats col·laboratives entre els membres de l’Associació i de les Ciutats Creatives espanyoles de la Xarxa UNESCO.

La Xarxa de Ciutats Creatives va ser llançada per la UNESCO a l’octubre de 2004, després de la decisió presa pel 170é Consell Executiu. Té com a objectiu estimular la Cooperació Internacional entre ciutats que inverteixen en la creativitat com a motor de desenvolupament urbà sostenible, inclusió social i influència cultural, promovent d’aquesta manera que es perseguisquen en el terreny els objectius de la UNESCO respecte a la diversitat cultural.

Entre les Ciutats Creatives Espanyoles trobem: Sevilla (Música, 2006), Bilbao (Disseny, 2014), Granada (Literatura, 2014), Burgos (Gastronomia, 2015), Dénia (Gastronomia, 2015), Barcelona (Literatura, 2015), Terrassa (Cinema, 2017), Llíria (Música, 2019), Valladolid (Cinema, 2019) i Manises (Artesania i arts Populars, 2021).

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.