Llíria uneix les seues forces creatives amb les ciutats espanyoles de la Xarxa UNESCO

Llíria participarà com a Ciutat Creativa de la UNESCO en la III Trobada de Ciutats Creatives espanyoles, que Bilbao acull en esta ocasió en el marc de la prestigiosa Bilbao Bizkaia Design Week. En este fòrum, municipis espanyols amb el segell UNESCO com a reconeixement a diferents camps artístics, participaran en fòrums i duran a terme iniciatives comunes amb l’eix de la cultura com a motor del desenvolupament urbà.

Llíria ja va participar en la II trobada, celebrat a Burgos al febrer de 2020. Ara viatjarà a Bilbao amb una delegació encapçalada pel regidor de Turisme i Ensenyaments Artístics, Paco García, que al costat del tècnic municipal de Turisme i focal point de Llíria City of Music, Vicent Sesé, participarà en diversos fòrums i tallers de treball amb l’objectiu de dinamitzar el desenvolupament urbà a través de la cultura i la creativitat, fomentant la interacció entre les diferents disciplines artístiques.

La delegació de Llíria City of Music compte, a més, amb la participació d’una música local. En este cas es tracta de Fina Martínez Cano, catedràtica de flauta, professora de conservatori i membre del Consell Local de la Música, qui participarà en un taller de creativitat al costat d’altres artistes provinents de la resta de ciutats creatives espanyoles.

L’edil Paco García ha volgut destacar que, “en este temps, des que Llíria va entrar a formar part de la Xarxa UNESCO en 2019, hem consolidat la nostra presència en la mateixa com una ciutat molt activa, que ha impulsat diferents iniciatives que han sigut reconegudes, a més, trobades com esta, ens serveixen per a intercanviar experiències i impulsar nous projectes de cooperació amb la resta de municipis”.

Igualment, ha assenyalat que “per a futures edicions esperem comptar també amb l’altra localitat valenciana que s’ha sumat a la xarxa, Manises, recentment designada Ciutat Creativa de l’Artesania i les Arts Populars”.

Entre el dijous 18 i el dissabte 20 de novembre seran presents l’amfitriona Bilbao, com a Ciutat Creativa de Disseny des de 2014; Granada, de la Literatura; Sevilla i Llíria, de la Música; Terrassa i Valladolid, del Cinema; i Dénia que al costat de Burgos és Ciutat Creativa de la Gastronomia.

La Xarxa de Ciutats Creatives de la Unesco es va crear en 2004 per a promoure la cooperació entre les ciutats que identifiquen la creativitat com a factor estratègic de desenvolupament urbà sostenible. Les 295 ciutats de 90 països que actualment formen la Xarxa treballen juntes cap a un objectiu comú: posicionar la creativitat i les indústries culturals en el centre del seu pla de desenvolupament local i cooperar activament a nivell internacional en la materia.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.