Llíria busca de nou la millor jove batuta internacional

L’II CONCURS INTERNACIONAL DE DIRECCIÓ D’ORQUESTRA “LLÍRIA  CITY  OF MUSIC” SE CELEBRARÀ DEL 17 AL 22 DE JULIOL

Llíria tornarà a acollir el concurs de direcció d’orquestra més important del panorama musical espanyol. Del 17 al 22 de juliol, la Ciutat Creativa de la Música per la UNESCO organitzarà l’II Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra, “Llíria City of Music” -CIDO 2023-, obert a les millors promeses de la batuta a nivell internacional.

L’objectiu del certamen organitzat per la Regidoria de Cultura és descobrir i promocionar a joves directors i directores menors de 35 anys, al mateix temps que posicionar a Llíria internacionalment com a centre destacat en la formació musical, amb una trajectòria bicentenaria. El Concurs compta amb el suport de AESDO, l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra.

La primera edició, organitzada en 2021, va ser un èxit total, amb 188 aspirants de 35 països, entre els quals va destacar l’hongarés Levente Török, guanyador final del concurs.

Cristóbal Soler, reconegut director d’orquestra de brillant trajectòria, és el director artístic i membre del jurat d’aquesta segona edició del CIDO. El jurat estarà compost per grans batutes, de dilatada trajectòria i prestigi internacional.

Importants premis econòmics i de reconeixement
Des de l’Ajuntament de Llíria i les entitats col·laboradores, s’ha fet un gran esforç per a dotar al CIDO de premis atractius, a nivell econòmic i de reconeixement professional per a les persones guardonades:

Primer premi
5.000€ i diploma acreditatiu atorgats per l’Ajuntament de Llíria. Així mateix, la persona guardonada amb el primer premi podrà ser convidada a dirigir les deu orquestres col·laboradores del concurs al llarg de les temporades 2025/26 i 2026/27

Segon premi
1.500€ i diploma acreditatiu atorgats per l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra (AESDO).

Tercer premi
1.000€ i diploma acreditatiu atorgats per l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra (AESDO).

Premi especial AESDO
1.000€ atorgats per l’Associació Espanyola de Directors d’Orquestra (AESDO).

Així mateix, el soci o sòcia de AESDO que obtinga la millor classificació general del concurs podrà col·laborar amb la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, Harmonie Ensemble, Orquestra ESMAR, Orquestra Jove d’Extremadura i Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia. El premi especial AESDO és compatible amb qualsevol dels guardons anteriors

Col·laboració de les millors orquestres
En aquest II Concurs Internacional “Llíria *City of Music”, col·laboren l’Orquestra Simfònica de Ràdio Televisió Espanyola, Orquestra de València, Orquestra ADDA-Simfònica d’Alacant, Orquestra Simfònica del Sistema de Veneçuela, Orquestra Filharmònica de Màlaga, Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia, Oviedo Filarmonía, Orquestra Ciutat de Granada, Orquestra d’Extremadura i Orquestra Simfònica d’Andalusia.

Aquestes orquestres podran convidar a la batuta guanyadora del concurs a dirigir un concert dins de la programació de les dues pròximes temporades 2025/26 i 2026/27.

Fases i repertori
Entre totes les persones inscrites se seleccionaran 25 candidates mitjançant una anàlisi crítica dels seus vídeos, biografies, cartes de recomanació, vinculacions professionals, etc. Aquestes 25 aspirants competiran, ja a Llíria, al llarg de quatre fases, des del 17 fins al 22 de juliol, on hauran de dirigir a l’Orquestra “Llíria City of Music”, integrada majoritàriament per destacats músics de la ciutat *edetana.

En el repertori s’inclouen obres de Schoenberg, Holst, Haydn, Tchaikovsky i Beethoven. Mereix destacar-se la presència de la compositora valenciana Amparo Edo, l’obra de la qual Monologue, en la seua versió per a orquestra de cambra, serà estrena absoluta en la final del concurs. Amb això, CIDO manté el seu compromís amb joves compositors i compositores i l’estrena d’obres de nova creació.

Inscripció oberta fins al 8 de maig
Les bases del concurs estan publicades en www.aesdo.com. El termini d’inscripció s’obri des de hui dilluns, 24 d’abril, i es tancarà dilluns que ve 8 de maig, tots dos inclusivament.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.