Grup de Danses i Rondalla ‘El Tossal’

Els origens del Grup de danses i rondalla el Tossal de Llíria es remonten a 1997 al pati de Sant Francesc quan un grups d’amics amb motiu de la coronació de la Puríssima preparen les primeres danses.

Des d’aleshores han estat treballant per recuperar balls, cants i música de la cultura tradicional valenciana, renovant-se, ampliant repertori i creixent, sempre compromesos amb la nostra cultura.

2009 és un dels anys claus per al grup amb la creació de la nova rondalla dirigida actualmente per Maria José Pastor i passant a dirigir el grup de danses el seu profesor actual Ferran Roig. Amb aquest nou equip van ser finalistes per primera vegada en Sona la Dipu en 2009 i repetiren en 2015.

En 2010 impulsen l’escola de xiquets i xiquetes per a transmetre als més menuts mitjançant les cançons, els sentiments i els costums heretats dels nostres avantpassats.

En 2016 creen una escola per adults, una decisió vital per a engegar un nou cicle en el Tossal. El Grup de danses i rondalla el Tossal ha participat en les Trobades d’escoles en valencià, fent cercavila i taller de jota de Llíria. Actuaren tant en el Sambori, lliuraments de premis de narrativa en valencià i en les trobades musicals, ensenyant als xiquets i xiquetes els ball dels pastorets i pastoretes de Llíria i el ball dels arquets.

En els intercanvis han anat a ballar al Castell d’Alaquas a Gàtova i Burjassot. També han recorregut part de la Comunitat , actuant a Agullent, Teatre Romà de Sagunt, Faura, Sueca, Burjassot. Amb el títol ‘El Tossal canta nadales’, organitza una cercavila per a demanar l’aguinaldo.En 2017 recupera el ball dels Pastorets i Pastoretes de Llíria. El mestre Ferran va montar un coreografia, mirant el ball dels pastorets de Villamarxant, i acorde amb les estrofes de la dansa.

El 2018 participa en el projecte de les Meravelles Llirianes recolzant candidatura del Tossal de Santa Bàrbara. Les meravelles ha segut un projecte de promoció del patrimoni de Llíria, totalment necessari i altruista, que va dinamitzat la ciutat durant tot l’any, no volem deixar passar l’oportunitat per convidar-los a tots vostés que visiten la nostra ciutat plena d’història.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.