Un estiu ple de música i cultura a la Unió Musical de Llíria


La Unió Musical de Llíria enceta la temporada d’estiu amb una intensa activitat musical, cultural i social.

Totes les agrupacions musicals de la societat, lluny d’agafar vacances, estan desenvolupant una gran quantitat d’activitats musicals, culturals i col·laboracions durant aquest mes de juliol. Vam començar el més amb un concert de l’Orquestra Jove que va celebrar, el 3 de juliol, el concert “Beethoven 250+1”. Eixe mateix matí el grup HarmonieMusik, de la Banda Simfònica, va oferir un concert a l’Alqueria Julià dins del cicle “Música a la llum”. Del 5 al 17 de Juliol s’està desenvolupant la Quinzena Musical ‘Manuel Enguidanos Cotanda’ que ha rebassat el centenar d’inscripcions amb alumnat de grau elemental, professional i superior, en les 15 especialitats instrumentals que s’imparteixen. Dins de les activitats musicals i culturals de la Quinzena Musical podrem gaudir, entre altres de: El taller “Preparts, llestos… Música!!! dirigit als menuts de 3 a 8 anys. Una activitat gratuïta però que necessita inscripció per a controlar l’aforament.

També la Taula rodona “La Unió cap al futur” i la presentació del projecte “Reubicar al Músico en la actualidad” son activitats de caràcter músico-cultural que completen l’ amplíssima agenda de la Quinzena Musical, que està de celebració en aquesta desena edició. La colla Pastrana ens oferirà en el Remei, el 9 de juliol, un acte emmarcat en les activitats de la Quinzena Musical i el 10 de juliol podrem gaudir del concert de Doric Quartet i també del concert de la Banda Juvenil de la Unió Musical de Llíria. En col·laboració amb l’Ajuntament de Llíria s’oferirà el 7 de Juliol un concert de cobla i flamenc en clau de jazz a càrrec de Pilar Boyero Sextet.

I dins de l’agenda cultural de l’Ajuntament, la Banda Juvenil de la Unió Musical de Llíria oferirà un concert especial, a la plaça el dia 16 de Juliol. La fase final del I Concurs Internacional de Direcció d’Orquestra “Llíria City of Músic” tindrà lloc al Teatre de la Unió Musical els dies 15 i 16 de juliol. I el dia 17, a la plaça, la Banda Simfònica participarà a l’acte de cloenda i entrega de premis del Concurs de direcció. No acaba la música ací ja que el dia 24 serà el torn de l’Orquestra Simfònica de la Unió Musical que ens oferirà un gran concert per iniciar la commemoració del seu 40 aniversari. Ja en el mes d’agost el Cor Social realitzarà un concert en Cabra de Mora, Terol. Una gran quantitat d’activitats, per a tots els públics, que mobilitza més de 300 músics de totes les agrupacions i que omplin de vida i de música tots els racons dels locals de la Societat, des del matí fins a la nit. Donar una volta per les immediacions de la Unió, en aquestos dies, és escoltar músics de totes les edats tocant diversos instruments i estils. És un goig pujar i baixar les escales i escoltar l’ambient ple de notes, ple de veus. Tota la informació de les activitats i com participar la poden trobar al web www.uniomusicaldelliria.com.

4) MAUSOLEOS ROMANOS

Ciudad romana. S. I – II d.C. declarado BIC

Este espacio arqueológico conserva uno de los conjuntos arquitectónicos relacionados con el mundo funerario, más importantes de la antigua provincia romana de Hispania.

Estos monumentos funerarios formaban parte de la antigua necrópolis de Edeta. Se conservan los restos de dos monumentos funerarios dispuestos junto con una de las principales vías de la entrada a la ciudad romana.

Junto a la vía necrópolis, se encuentra el umbral de la entrada al recinto funerario constituido por cuatro losas con la inscripción latina P. CLODIVS EVTYCHVS SIBI ET CLODIAE NATALI VXORI CARISSIMAE que significa “P. Clodio Eutico lo construyó para sí y para Clodia Natalia, su amadísima esposa”.

El primer monumento tiene la fachada decorada con pilastras acanaladas y una cámara interior con dos bancos corridos donde se celebraban las fiestas de los parientes. El segundo monumento pertenece al grupo de sepulcros turriformes y conserva una losa con un orificio central para realizar las libaciones que tapa una cavidad cúbica donde se depositaban las incineraciones y los ajuares funerarios.

Un audiovisual dedicado al mundo funerario romano puede contemplarse en una de las salas de este sótano arqueológico.