Creativitat Musical

El vincle entre Llíria i la música ha cultivat moltes més sinergies que s’han expandit per la ciutat molt més allà que la música. Gastronomia, art i cultura s’ajunten en un entorn màgic.

activitats musicals

A nivell local, s’han desenvolupat a la ciutat activitats que combinen literatura i música.

Així, trobem l’esdeveniment “Els dotze treballs d’Hèrcules” que es va desenvolupar en 2017 per a commemorar el centenari del descobriment del magnífic mosaic romà trobat a la ciutat. Aquesta iniciativa municipal va consistir a combinar diferents estils musicals amb textos cantats i recitats de literatura clàssica.

També és el cas del festival de “Poesia i Realitat” que té lloc a l’Església de la Sang, i el de “Llíria est Edeta” que, a través de la música, els focs artificials, la poesia i el teatre, narra la història de la ciutat.

Creativitat Musical

Llíria té una rica vida cultural en la qual destaquen les festes tradicionals i la gastronomia local; però,sobretot, Llíria és coneguda perquè molts dels seus residents tenen coneixements musicals, i saben tocar algun instrument.

Durant almenys dos segles, molts llirianos han estudiat música i han aprés a tocar un instrument seguint estudis reglats o simplement de manera autodidacta. El resultat és que d’aquesta ciutat han eixit una quantitat notable d’excel·lents músics, compositors i professors de música que han format part tant de les bandes i orquestres locals com d’altres nacionals i internacionals.

En l’actualitat, es pot dir que un 20% dels habitants tenen coneixements musicals (entre amateurs i professionals) i participen activament en la vida cultural de la ciutat. A més, a la ciutat tenen lloc nombrosos festivals, tant nacionals com internacionals, que van des de la música clàssica fins al jazz i les músiques urbanes.

Música i més

La gastronomia i la música també són un binomi comú molt reeixit, com es veu en “A mos redó” (que va per la seua 19a edició). Es tracta d’una fira on es presenten i degusten productes alimentosos locals, acompanyats d’actuacions musicals, i els beneficis de les quals es destinen a la caritat.

A nivell internacional, la principal iniciativa on intervé la música i una altra activitat creativa és el Festival “Desenjazz”. Aquest esdeveniment inclou visites als monuments més importants, on a més de música té lloc la lectura de poemes. Artistes i músics de tot el món de diferents estils (amb especial èmfasi en el jazz) actuen en aquest festival. La gastronomia és un altre dels elements clau que el públic pot experimentar. Així, i en el marc del concepte de “Mestratge gastronòmic”, s’ofereixen menjars, xou-cookings i degustacions de plats típics llirianos, preparats per xefs locals.

“Històries nocturnes” (ja en la seua 5a edició) és una altra iniciativa municipal molt popular que combina teatre, música i gastronomia en el magnífic marc dels monuments de la ciutat. En 2018, aquest esdeveniment va reunir a més de 1.500 persones.