Estes són les deu orquestres col·laboradores del Primer Premi i les cinc del Premi Especial Aesdo
El I Concurs de Direcció d’Orquestra “Llíria City of Music” s’ha convertit en una competició única per trobar la millor batuta jove d’Europa. El motiu és que el primer premi no sols té una dotació econòmica, sinó que donarà l’oportunitat al guanyador o guanyadora de poder signar un contracte amb les deu millors orquestres professionals d’Espanya.
Este fet permet al guanyador aconseguir un espai, una plataforma única de projecció i visibilitat i, a més a més, la possibilitat de què el coneguen personalitats destacades del món professional de la direcció, com directors titulars, gerents d’orquestres, managers o crítics musicals.
Les 10 orquestres col·laboradores del concurs són: l’Orquestra Nacional d’Espanya, l’Orquestra Simfònica de RTVE, l’Orquestra de València, l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó, l’Oviedo Filharmonia, l’Orquestra Filharmònica de Màlaga, l’Orquestra Ciutat de Granada, l’Orquestra d’Extremadura, l’Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia i la Reial Orquestra Simfònica de Sevilla.
En addició, hi haurà un premi especial AESDO (Associació Espanyola de Directors d’Orquestra), per al soci millor classificat. A banda del premi, també podrà ser convidat a dirigir a la Jove Orquestra Simfònica de la FSMCV, Harmoni Ensemble, Orquestra ESMAR, Orquestra Jove d’Extremadura o a l’Orquestra de Joves de la Regió de Múrcia.
Les 10 orquestres col·laboradores del concurs
Orquestra Nacional d’Espanya (ONE). Integrada en el Ministeri de Cultura i Esport, l’orquestra té la seua seu a l’Auditori Nacional de Música, però ofereix concerts per tota Espanya i l’estranger amb l’objectiu de difondre la música i cultura espanyoles.
Entre les seus activitats es troben el Cicle Simfònic, el Cicle Satèl·lits, així com un projecte socio-educatiu que pretén promocionar la música clàssica des de diferents perspectives.
El seu director titular i artístic és David Afkham i el director tècnic, Fèlix Palomero.
Orquestra Simfònica RTVE. Creada l’any 1965 per Igor Markevitch, és una de les orquestres més joves de la ràdio i televisió europees. És l’única institució simfònica i coral que realitza una funció audiovisual intrínseca, ja que tot allò que interpreta se difundeix a través de RTVE.
La seua presència és habitual a les bandes sonores de sèries de TVE i pel·lícules nacionals i internacionals; així com en molts festivals espanyols i en ciutats internacionals, dintre de les seus gires de concerts.
Entre les seues batutes destaquen Antoni Ros-Marbà, Enrique García Asensio, Miguel Ángel Gómez Martínez, entre altres. En l’actualitat el seu director titular és Pablo González.
Orquestra de València. L’agrupació va crear-se l’any 1943 amb Joan Lamote de Grignon com a primer director. Amb seu al Palau de la Música, ha desenvolupat una dilatada vida musical amb concerts a tota Espanya, Itàlia, Turquia, Alemanya, Austria i Txèquia.
Entre els seus directors titulars es troben J. Iturbi, E. García Asensio, Manuel Galduf, Miguel Ángel Gómez Martínez o Yaron Traub.
Orquestra Simfònica de Castella i Lleó. La Junta de Castella i Lleó va crear l’orquestra l’any 1991 i, des d’aleshores, ha oferit nombrosos concerts, estrenes i enregistraments.
Amb seu al Centre Cultural Miguel Delibes de Valladolid, ha tingut al capdavant a directors com Max Bragado-Darman, Alejandro Posada, Lionel Bringuier i Andrew Gourlay. A més, des de l’any 2016, l’orquestra compta com a principal director invitat a l’israelià Eliahu Inbal.
Orquestra Filharmònica de Màlaga. Va nàixer l’any 1991 gràcies a un consorci entre l’ajuntament i la Junta d’Andalusia, per la convicció de què la ciutat havia de comptar amb una agrupació. A més de la programació de concerts, realitza enregistraments i projectes especials.
El seu director titular i artístic és José María Moreno; a qui han precedit Octav Calleya, Odón Alonso, Alexander Rahbari, Aldo Ceccato, Edmon Colomer i Manuel Hernández Silva.
Compta amb el Premi Màlaga, la Distinció d’Honor de la Diputació de Màlaga o la Bandera d’Andalusia de les Arts.
Orquestra Ciutat de Granada. Compta amb la participació institucional del Consorci Granada per la Música, format per l’Ajuntament de Granada, la Junta d’Andalusia i la Diputació de Granada.
Es va crear l’any 1990, amb Juan de Udaeta com a director; lloc que també han ocupat Josep Pons, Jean-Jacques Kantorow, Salvador Mas, Andrea Marcon i l’actual Lucas Macías.
Ha oferit concerts als principals teatres i festivals de la geografia espanyola i, també, internacionals: Scala de Milán, Festival Gstaad (Suïssa) o el Festival Internacional de Música de Coimbra (Portugal).
Ha estat distingida amb la Medalla d’Honor de la Reial Acadèmia de Belles Arts de Granada, el Premio “Manuel de Falla” o la Bandera d’Andalusia 2015.
Orquestra Simfònica de la Regió de Múrcia. Va sorgir l’any 2002 i, actualment, té un planter estable de 49 professors dirigits per Virginia Martínez.
En els seus anys d’història, ha comptat amb els directors titulars següents: José Miguel Rodilla, Enrique García Asensio, Alezander Vedernikov, Leo Brouwer, Jesús Amigo, Marcus Bosch o Pavel Baleff.
Anualment, realitza un cicle d’Abonament Simfònic, concerts escolars, concerts en família i participa activament en els cicle de Grans Concerts i de Dansa de l’Auditori Víctor Villegas de Múrcia.
Oviedo Filharmonia. Es presenta el 6 de febrer de l’any 1999, sota el nom Orquestra Simfònica Ciutat d’Oviedo, com una iniciativa de l’ajuntament per cobrir necessitats artístiques als diferents espais de la ciutat.
Des d’aleshores és una agrupació involucrada en el teixit social de la ciutat, amb l’objectiu d’acostar la música culta a la ciutadania. Realitza concerts per a xiquets, concerts d’estiu amb programació popular o concerts de bandes sonores. Però, principalment, és la responsable del Festival de Teatre Líric Espanyol.
Fins a l’any 2011, el seu director titular va ser Friedrich Haider. En l’actualitat el seu director titular és Lucas Macías i el principal director invitat, Iván López-Reynoso.
Orquestra d’Extremadura. La Junta d’Extremadura va crear l’orquestra l’any 2000, com un instrument de difusió de la cultura musical a la regió. Habitualment, ofereix concerts didàctics per a escolars, concerts en família, cicles de nous públics o cicles de cambra i, també, concerts extraordinaris amb una finalitat social.
Ha actuat als principals auditoris nacionals, sota batutes com les de Carlos Kalmar, José Ramón Encinar, Antoni Ros Marbá, Enrique García Asensio, Christopher Wilkins o Martin Sieghart.
Els seus directors titulars han sigut Jesús Amigo, Álvaro Albiach i, des de la pròxima temporada, ho serà Andrés Salado.
Reial Orquestra Simfònica de Sevilla. Fundada l’any 1990, naix per decisió de la Junta d’Andalusia i l’Ajuntament de Sevilla, juntament amb entitats participades al 50%; amb el croata Vjekoslav Šutej com a primer director artístic i titular.
Gràcies al seu treball, s’ha produït un creixement del nombre de concerts simfònics a la ciutat, tant per al públic general com per a l’escolar.
Els seus directors artístics i titulars han sigut Klaus Weise, Alain Lombard, Pedro Halffter i John Axelrod.